Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι

Λένε πολλά ψέματα για μας τους γάτους. Παρέα με τα κουνούπια και τα ποντίκια, είμαστε οι πιο συκοφαντημένες ψυχούλες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πάλι καλά που δε μας ζουλάνε στον τοίχο ή δε μας γραπώνουν σε καμιά φάκια. Η Κυβέλη έχει δίκιο: "Ό,τι κακό κι αν σου συμβεί, ποτέ μην ξεχνάς: υπάρχουν και χειρότερα".


Ο γνωστός συγγραφέας βιβλίων για ενήλικες Πέτρος Τατσόπουλος εκδίδει το πρώτο του βιβλίο για παιδιά. Δια μέσου αυτού μαθαίνουμε τις περιπέτειες του Σίσυφου, ενός παιχνιδιάρη αλλά κακοπαθημένου γάτου, ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί πολλάκις. Ωστόσο, ο ήρωάς μας είχε την τύχη να πέσει στα χέρια της Κυβέλης (διόλου τυχαία η επιλογή των ονομάτων), ενός κλασικού αγοροκόριτσου που αγαπά το διάβασμα και προσπαθεί να ξεπεράσει το χωρισμό των γονιών του.
Αμεσότητα, έξυπνο χιούμορ και εικονογράφηση από τη Ναταλία Καπατσούλια που του ταιριάζουν γάντι (του Σίσυφου)
κάνουν αυτό το βιβλίο ιδανικό για ενήλικες και παιδιά.

Ο Π. Τατσόπουλος δήλωσε «Χρησιμοποίησα μια λόγια γλώσσα διότι προσπάθησα να σεβαστώ δύο παραδόσεις. Από τη μια την παράδοση που φτάνει από τον Πίτερ Παν, τον Πινόκιο, την Αλίκη των Θαυμάτων, όπου η γλώσσα περιέχει και εκφράσεις που, πιθανόν, δεν γίνονται κατανοητές από τα παιδιά και χρησιμεύουν ως παιδαγωγικό έρεισμα για να τις μάθουν. Από την άλλη, ο Σίσυφος ακολουθεί μια ανθρωπομορφική παράδοση, στην οποία τα πιο γνωστά μοντέλα προέρχονται από τους ήρωες του Ντίσνεϊ, όπου ενώ προσχηματικά περιγράφουμε ζώα, γάτες, σκύλους, ποντίκια, στην πραγματικότητα μιλάμε για ανθρώπους».1

Το βιβλίο κυκλοφορεί και σε έκδοση που συνοδεύεται από audio book .mp3 στο οποίο ο συγγραφέας διαβάζει την ιστορία του Σίσυφου.

Την πρώτη αυτή ιστορία του Σίσυφου αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες. Επίσης, ο "Σίσυφος" απέσπασε το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών [2009].

1 Οι δηλώσεις του συγγραφέα προέρχονται από άρθρο της Πόλυς Κρημνιώτη στην "Ελευθεροτυπία". Το άρθρο είναι διαθέσιμο στο: http://archive.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=27.03.2009,id=76814100

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου