Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Παιδικό Πανεπιστήμιο

Το 2006 οι εκδόσεις Κάτοπτρο ξεκίνησαν να εκδίδουν το πολύτομο έργο που τιτλοφορείται "Παιδικό Πανεπιστήμιο".

Η ιδέα ενός πανεπιστημίου για παιδιά γεννήθηκε το 2002 στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν της Γερμανίας, όπου και ξεκίνησε η λειτουργία του. Το παιδικό πανεπιστήμιο απαντάει στα ερωτήματα των παιδιών επί παντός επιστητού με τρόπο επιστημονικό και κατανοητό. Πρόκειται για ένα πείραμα που πέτυχε αφού πάνω από 900 παιδιά μεταξύ 7 και 12 ετών κάθισαν στα έδρανα του παιδικού πανεπιστημίου προτιμώντας το από το παιχνίδι στην πισίνα. Τα παιδιά κινούνταν με άνεση στο χώρο του πανεπιστημίου με τις φοιτητικές τους ταυτότητες ανά χείρας και γέμιζαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου δεν πήραν χρήματα για τις διαλέξεις τους. Κάθε χρόνο το τέλος του προγράμματος  σηματοδοτείται από την έκδοση ενός τόμου στον οποίο παρουσιάζονται συνοπτικά τα αποτελέσματα των επιμέρους μελετών.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν μέχρι σήμερα 4 τόμοι με άκρως ενδιαφέρουσα -για μικρούς και για μεγάλους- θεματολογία που περιλαμβάνει ερωτήματα όπως:
  • Γιατί το σχολείο είναι βαρετό;
  • Γιατί βγάζουν φωτιά τα ηφαίστεια;
  • Γιατί ονειρευόμαστε;
  • Γιατί τα άστρα δεν πέφτουν από τον ουρανό;
Το κείμενα προσεγγίζονται εύκολα από παιδιά άνω των 8 ετών, ενώ η εικονογράφηση του Klaus Ensikat δίνει μια παιχνιδιάρικη διάθεση στο όλο εγχείρημα. Οι σελίδες του βιβλίου είναι εμπλουτισμένες και με παραθέματα που δίνουν περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα που εξετάζονται χωρίς να βαραίνουν το κυρίως σώμα του κειμένου.

Η σειρά τιμήθηκε με το "Βραβείο Descartes για τη Διάδοση της Επιστήμης" που απονέμει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ιστοσελίδα του Παιδικού Πανεπιστημίου (μόνο στα Γερμανικά) εδώ

Janssen, U. και Werner, K. Παιδικό Πανεπιστήμιο: οι επιστήμονες εξηγούν τα μυστήρια του κόσμου. 3 τόμοι. Αθήνα: Κάτοπτρο, 2006.

Janssen, U. και Werner, K. Παιδικό Πανεπιστήμιο: οι επιστήμονες εξηγούν τα μυστήρια του σύμπαντος. Αθήνα: Κάτοπτρο, 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου