Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Καλικάντζαρος είσαι και φαίνεσαι!

Μανδηλαράς, Φίλιππος. Καλικάντζαρος είσαι και φαίνεσαι! Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη, 2009.

Ο αγαπημένος των παιδιών, Φίλιππος Μανδηλαράς, μας αποκαλύπτει όλη την κρυμμένη αλήθεια για τους καλικάντζαρους μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου και μας κάνει να αναρωτηθούμε τελικά "Μήπως είμαι καλικάντζαρος;".

Σπουδαίο εύρημα η παράθεση του (φανταστικού) ορισμού της λέξης "καλικάντζαρος" στο ξεκίνημα του βιβλίου, ενημερώνει τον αναγνώστη για όλες τις ιδιότητες που αποδίδονται στα αγαπημένα μας καλικαντζαράκια από τη λαϊκή παράδοση. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας απομονώνει τα επιμέρους χαρακτηριστικά και αποκαλύπτει την... καλικαντζαρίσια πλευρά προσφιλών μας προσώπων. Η μαμά και ο μπαμπάς, τα αδέλφια, οι φίλοι και οι συμμαθητές μας - όλοι έχουν κάτι από... καλικάντζαρο!

Η εικονογράφηση του Πέτρου Μπουλούμπαση αποδίδει με τρόπο ιδανικό και ξεκαρδιστικό τον καλικάντζαρο που όλοι κρύβουμε καλά!

Το θέμα του καλικάντζαρου παραπέμπει στη γιορτή των Χριστουγέννων, ωστόσο πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Σήμερα διαβάσαμε στη Βιβλιοθήκη μας το "Καλικάντζαρος είσαι και φαίνεσαι!" με μια ομάδα παιδιών από 7 έως 10 ετών. Με αφορμή τον ορισμό του καλικάντζαρου μιλήσαμε για την έννοια του λεξικού και ξεφυλλίσαμε πολλά λεξικά από τη Βιβλιοθήκη μας. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης ο Δημήτρης παραδέχτηκε ότι όταν δεν τον βλέπει κανείς του αρέσει να τρώει τα μακαρόνια του με τα χέρια - λαίμαργος και σκανταλιάρης, να η "καλικαντζαρίσια" πλευρά του! Η Λητώ το μεσημέρι που οι γονείς της κοιμούνται αδειάζει τα μπολάκια από τις καραμέλες και όλοι ξέρουμε ότι μόνο οι καλικάντζαροι τρώνε κρυφά! Με γέλια και χαχανητά αποφασίσαμε ότι τελικά "Είμαστε όλοι καλικάντζαροι!".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου